Refreshing edge
Image default
Society / Relationships

3 manieren om een positief zelfbeeld te ontwikkelen

Als je beschikt over een positief zelfbeeld zul je zien dat alles in je leven makkelijker wordt. je voelt je meer zelfverzekerd, gelukkiger en sterker als persoon. Maar hoe zorg je er nu voor dat je een positief zelfbeeld ontwikkelt?

Accepteer jezelf zoals je bent

Jezelf accepteren zoals je bent is de sleutel tot een gelukkig leven. Waarom zou je willen zijn als iemand anders? Waarom zou je jezelf anders voordoen dan wie je bent? Dit zorgt er alleen maar voor dat je jezelf nooit goed genoeg voelt. Er is maar één persoon op de wereld zoals jij. Jij hebt een stel unieke en prachtige eigenschappen die niemand anders heeft. Als je jezelf accepteert zoals je bent, met al je mooie en minder mooie eigenschappen, zul je zien dat je veel meer rust gaat ervaren en lekkerder in je vel komt te zitten.

Wees wat liever voor jezelf

Door minder hard te zijn voor jezelf ontwikkel je een positief zelfbeeld. We noemen dit zelf compassie. Zelf compassie houdt eigenlijk in dat je jezelf niet veroordeelt als je een fout maakt, of als dingen niet gaan zoals je je had voorgesteld. Het leven bestaat uit vallen en opstaan en van fouten leer je. Iedereen maakt fouten, maar als je in het vervolg wat liever voor jezelf bent en niet gelijk een oordeel hebt over jezelf, zul je zien dat je positiever over jezelf gaat denken.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Als je vooral kijkt naar anderen en jezelf met anderen vergelijkt, focus je je eigenlijk alleen maar op je eigen tekortkomingen. Hier heb je helemaal niets aan. Het is beter om aandacht te geven aan jouw positieve kanten, en niet langer te kijken naar wat een ander beter kan. Je bent goed zoals je bent en hoe het leven van een ander er uit ziet, zegt niets over jou.